fbooktwiyt  svenskaengelsakTurkiska

Euroturk Info & Historia

Första numret av Turkiska ungdomsförbundets tidning, Euroturk, kom ut sommaren 1999. TUF hade stora mål och en massa visioner med den efterlängtade Euroturk. Syften och argumenten för att skapa Euroturk var många, framförallt skulle tidningen täcka det behov som fanns hos svensk-turkiska ungdomar. Inslagen skulle vara av det slag att läsaren, främst den turkiska ungdomen, skulle känna igen sig och kunna identifiera sig med innehållet. Tidningen skulle utges på svenska och turkiska, för att även de med annan etnisk bakgrund skulle förstå innehållet och vid behov skulle man även kunna väcka intresse hos myndigheter.

Euroturk skulle först och främst vara en tidning skapad av ungdomar, för ungdomar. Den dåvarande TUF styrelsen och Euroturk redaktionen, lyckades minst sagt. Idag, nästan 10 år senare har vi möjligheten att hålla i den största ungdomstidningen utgiven av en etnisk organisation. Vi finns till och med som ljudtidning för de med synnedsättningar eller dyslexi. Euroturk går till statliga bibliotek, myndigheter, skolor och över 3500 hushåll. Och denna, svensk-turkiska tidning beräknas ha över 20 000 läsare. Den är den första och är fortfarande den enda i sitt slag.

Euroturks öppna redaktionsmöten har genom åren gästats av många ungdomar, från flera olika nationaliteter. Layouten, innehållet och formatet har förändras i takt med chefredaktörsbytena. Men alla inblandade har alltid haft samma mål med Euroturk; Den ska bli Sveriges bästa ungdomstidning utgiven av Sveriges bästa etniska organisation, Turkiska Ungdomsförbundet. Och vi kan med glädje säga att vi är på god väg...

Vad är då idén med Euroturk?

•Euroturk ska verka som en plattform för svensk-turkiska ungdomar, där de kan komma till tals i olika frågor och samtidigt inspireras till att delta i föreningslivet och i TUF:s verksamhet.

•Euroturk ska vara ett verktyg för att informera, bilda och kommunicera med ungdomar, då inte bara med turkiska ungdomar, utan även ungdomar med annan etnisk bakgrund.

•Euroturk ska väcka debatter och sporra ungdomar till att bli delaktiga i frågor om identitet, kultur, utbildning, rasism, samhälle och liknande.

•Euroturk ska ge turkiska ungdomar en chans att påverka sin egen situation genom att göra Euroturk till en rolig, modern, attraktiv och samtidigt lärorik tidning med inslag som ungdomarna kan identifiera sig med.

Idag består redaktionsteamet av ungefär tio ideella skribenter som medverkar i varje nummer och lika många som skriver när de själva känner för det. Så vill man medverka är man mycket välkommen på reaktionsmötena där tidningen planeras och formas.

Vi försöker på bästa sätt anpassa oss efter läsarnas synpunkter och önskemål. Konstruktiv kritik gör oss bara starkare, så kom gärna med kritik. Men med det menar vi inte att du ska läsa Euroturk med ett kritiskt öga.

Var med Du också! Vi kräver inga betyg, ingen akademisk journalistexamen, inga attachéväskor utan det viktigaste är att du har ett gediget intresse att uttrycka dig i skrift och en vilja att skriva reportage och artiklar om allt mellan himmel och jord! Kom bara ihåg att redaktionen arbetar helt på ideell basis och att det inte utbetalas någon form av ekonomisk ersättning. Intresserad? Maila då till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta lite om dig själv och vad du skulle vilja bidra med!

Vill du prenumerera på tidningen så kostar det endast 100:- / 6 nr för privatpersoner
och 200:- / 6 nr för myndigheter, skolor och företag. Samma priser gäller för ljudtidningen.

Är du intresserad är du välkommen att höra av dig till kansliet på telefonnummer:

08-652 23 05

Glöm inte att avgiften inte bara betalar tidningen, den stödjer en ideell verksamhet som arbetar för ungdomar.

awesome comments!
Mer i denna kategori: « Historik Mål & Strategi »

Sök...

Om oss

Turkiska Ungdomsförbundet är en av Sveriges största etniska riksförbund. Vi har närmare 8 000 medlemmar i 38 lokalföreningar utspridda i hela Sverige.

Adress: Banérgatan 77
115 53 Stockholm, Sweden
Telephone: 08-652 23 05
E-post: info@tuf.nu

 

TUF Tweets

No tweets found.